« »

8 Kysymyksiä ja vastausyrityksiä

1 kommentti Kirjoitettu 15.3.2012 Muokattu 10.1.2016

Kertomuksen jälkeen alkoi sen tulkinta. Jeesus eli ja kuoli väärin ymmärrettynä. Sellaiseksi hän olisi jäänytkin, ellei ylösnousemuksen ihme olisi saanut hänen seuraajiaan miettimään tapahtumien merkitystä uudestaan.

Minulla ei ole tarpeeksi asiantuntemusta pysyäkseni vain niissä vastauksissa, jotka evankeliumien pohjalta hahmottuivat. Yritän silti olla kuljettamatta näihin vastauksiin liikaa sitä jälkiymmärrystä, joka parin tuhannen vuoden aikana on syntynyt. Vasta myöhemmin käsittelen perusteellisemmin millä tavalla pääsiäistapahtumia on eri aikakausina tulkittu ja mitä niistä ajatellaan tänään.

Yritän kuvitella minkälaisia merkityksiä ja johtopäätöksiä pelkän kertomuksen pohjalta on tehty. Tekstini saattaa paikoin muistuttaa enemmän omaa uskoani kuin alkukristittyjen todellisia käsityksiä.[1]

 


[1] Räisänen Heikki. Mitä varhaiset kristityt uskoivat. WSOY 2011. Tämä Räisäsen elämäntyön tiivistelmä antaa tieteellisen kuvan siitä mitä lähteiden perusteella voidaan päätellä. Minä annan mielikuvitukselleni enemmän sijaa kuin tiukka tieteellisyys sallisi. Osa esittämistäni kysymyksistäkin saattavat olla sellaisia joita alkukristityt eivät edes pohtineet vaan ovat oman aikani tuotteita.

Avainsanat: , , , ,
« »

Yksi ajatus artikkelista “8 Kysymyksiä ja vastausyrityksiä”

 1. apila sanoo:

  Tuo on hyvä kirja Mitä varhaiset kristityt uskoivat.Monista asioista monella uskoivat monella tavalla.Tällä meidän aikana on ihmisiä ja ryhmiä jotka tarkalleen tietävät miten asiat ovat ,se ihmetyttää ,sen jälkeen kun luki tuon kirjan.He jotka olivat lähempää Jeesusta uskoivat monella tavalla ja me jotka olemme kauempaa sanomme tarkan opin, tämä on hämmästyttävää.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Sisällysluettelo

Hae teoblogista

Uusimmat artikkelit

 • Mimeettinen tartuntatilasto

  Sivulatauksia sitten 26.1.2009

 • 0749255
 • Lahjoita

  Jos kirjoituksistani on ollut sinulle hyötyä, voit osoittaa kiitollisuutesi lahjoittamalla satunnaisesti tai säännöllisesti Ystävyyden Majatalossa tehtävään toipumistyöhön.

  Kohtaaminen ry:n tilille:
  Osuuspankki: FI81 5410 0220 4035 16
  viite: 7773

  Poliisihallituksen lupa nro RA/2020/470, koko maassa lukuun ottamatta Ahvenanmaata. Varoja käytetään kuntouttavan toiminnan aiheuttamiin kustannuksiin.

  KIITOS.