« »

Olemme osallisia

0 kommenttia Kirjoitettu 23.3.2012 Muokattu 10.1.2016

”Ihmiskunta ei ole Jumalan uhri. Jumala on ihmiskunnan uhri.” Rene Girard[1]

Evankeliumien kertojat eivät pesseet käsiään siitä väkivallasta, joka tappoi Jeesuksen. Kirjoittaessaan Jeesuksen kuolemasta, he kirjasivat myös oman kyvyttömyytensä tai/ja haluttomuutensa sanoutua irti oman kulttuurinsa salatusta väkivallasta. Tietoisuus omasta sidonnaisuudesta väkivaltaan heräsi heissä vasta kun Jeesus ei enää näkyvästi ollut heidän keskuudessaan. Loppuun asti he olivat odottaneet ylivoimaista messiasta, joka kyykyttäisi jokaisen vihollisen. Heidän koko psyykensä oli niin juurtunut vallan ja voiman käyttöön, etteivät millään voineet hahmottaa radikaalisti toisenlaista valtakuntaa.

Evankelistat antavat historiallisesti ainutlaatuisen ja psykologisesti tarkan kuvauksen ihmisen väkivaltaisuudesta. Muut siihenastiset kirjalliset lähteet ratkaisivat kysymyksen väkivaltaisuudesta ennen kuin sitä oli edes kunnolla esitetty. Joko väkivalta tuli Jumalalta, niin kuin Vanhassa Testamentissa usein kuvataan, tai sitten se kuvattiin vain poikkeuksellisten ihmisten ominaisuutena, mikä vain edesauttoi heidän valitsemistaan seuraaviksi syntipukeiksi. [2] Pääsiäiskertomus on samalla kertomus kaikista sitä edeltäneistä syntipukkien teurastuksista. Se avaa koko ihmiskunnan historiaa ja savustaa kaikkien kulttuurien julman salaisuuden näkevien nähtäväksi.

Jumala ei tarvitse sijainkärsijää tehdäkseen sovintoa ihmisen kanssa. Ihminen tarvitsee uhria päästääkseen sovintoon itsensä, toisten tai Jumalan kanssa. Juuri tämän totuuden pääsiäistapahtumat paljastivat. Risti on kertomus ihmisen eikä Jumalan väkivaltaisuudesta. Kaikki myöhemmät teologiset yritykset siirtää väkivalta Jumalan vaatimukseksi on vain jatkoa tavallemme paeta vastuuta omasta väkivaltaisuudestamme.

Pääsiäiskertomuksen ilmeisin sisältö kertoo ihmisyhteisöjen luonteesta. Vasta kertomuksesta saatu jälkiymmärrys kertoo Jumalan luonteesta. Jälkimmäinen saa merkityksensä vasta kun ilmeisin sisältö on tunnistettu omaksi ja tutuksi. Silti perinteinen teologia ei juuri lainkaan keskity tarkastelemaan pääsiäisen horisontaalista sisältöä.

Myöhempi kristikunta on ollut hyvä tunnistamaan väkivalta muissa. Siksi kirkko saattoi ilman mainittavaa itsekritiikkiä innolla antautua väkivaltaisesti ajamaan Jumalan asiaa. Enää emme täällä evankeliumien valaisemassa Euroopassa tapa toisiamme Jumalan nimessä. Julkitappaminen on korvattu syntipukin julkisella nöyryyttämisellä, hylkäämisellä tai mitättömäksi julistamisella. Vaikka murha on vain symbolinen ja sosiaalinen, se ei kovin paljon poikkea siitä väkivallasta, josta uskomme jo aikaa sitten vapautunemme.

Pitkäperjantai ei ole vain yksi päivä vuodessa. Se on kuvaus jokaisen vuoden päivän arkitodellisuudesta.[3] Pitkä perjantai on alkanut homo sapiensin järjestyessä laumaa suuremmaksi kulttuuriksi syntipukin tuottaman järjestyksen voimalla. Eikä pitkä perjantai ole päättynyt vieläkään. Se lyhenee vasta sen kautta, että vihdoin alamme katsoa itseämme sen tarjoamasta peilistä.[1] Girard René. I See Satan Fall Like Lightning. Orbis Books. Maryknoll, New York. 2001. s. 191

[2] Girard. I See Satan Fall… s. 184

[3] Neuhaus. Death on a Friday Afternoon. s. ix,

Avainsanat: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
« »

Kommentoi

Sähköpostisi tulee aina pysymään salassa, emmekä näytä sitä julkisesti. Pakolliset kentät ovat merkitty *

* *

Sisällysluettelo

 • Viimeisimmät kommentit

  • Varblo sanoi 6 kuukautta sitten:
   Päivi Räsänen miehineen eivät saaneet mennä erääseen tilaisuuteen tapahtuman järjestäjien kutsumina kertomaan kirjastaan Avioliitto, koska ky... Onko kirjoitettu sana väkivaltaa?
  • Ribaldinho sanoi 2 vuotta sitten:
   Oma vapautumisen helvettiuskosta, tuosta ihmiskunnan väkivaltaisimmasta ja sadistisimmasta myytistä tapahtui vasta 2-3 vuotta sitten. Miksi siihen m... Fariseukset ihmiskunnan peilinä
  • Greta sanoi 2 vuotta sitten:
   C. Baxter Krueger tulkitsee pitkänperjantain tapahtumat seuraavasti: "We crucified Jesus. Nothing could be more clear. The wrath poured out on Calv... Ihmisen uhri
  • Ribaldinho sanoi 2 vuotta sitten:
   Joku kirjoitti jotenkin, että "kun poltat miljoonia ihmisiä uuneissa tapettuasi heidät ensiksi kaasukammiossa, olet sosiopaatti, mutta kun kärist... Fariseukset ihmiskunnan peilinä
  • Daniel Nylund sanoi 2 vuotta sitten:
   Seuraavassa joitakin vanhoja palauttteita ajalta, jolloin tämä artikkeli oli vielä monessa osassa: Raili Enpä ole koskaan tullut ajatelleeksi ku... Pitkä perjantai

Hae teoblogista

Uusimmat artikkelit

 • Mimeettinen tartuntatilasto

  Sivulatauksia sitten 26.1.2009

 • 0328548