« »

7. JEESUS, sellaisena kuin häntä rakastin.

0 kommenttia Kirjoitettu 7.10.2020 Muokattu 13.10.2020

ANARKRISTITYN TESTAMENTTI
Toipuvan FundamentaNistin
Kertomus Jeesuksesta.

Tämä versio Jeesuksen elämästä perustuu pääosin Markuksen kertomukseen. Koska Matteus ja Luukas käyttävät samoja lähteitä ja täydentävät Markuksen kertomusta, annan heidän tehdä sitä myös tässä kertomuksessa. Näitä kolmea evankelistaa kutsutaan synoptikoiksi. Nimitys tulee yhdessä näkemistä tarkoittavasta sanasta synopsis.  Kaikki ovat osallistuneet saman kertomuksen välittämiseen ja tulkitsemiseen. Minä täydennän sitä taustatiedoilla, paikallishistorialla, Rene Girardin kulttuuriantropologialla, tuoreella Markus-tutkimuksella ja eläytymällä tarinan eri rooleihin. Tämän tekstin ei pitäisi aiheuttaa oireita uskontoallergikoille. Juuri sellaiset ihmiset ovat minua tähän projektiin innoittaneet.

Toipuvana fundamentanistina minun ei ole enää pakko uskoa mitään kenestäkään. Olen vapaa summaamaan elämänkokemukseni, uskoni, epäilyni ja epäuskoni juuri siihen muotoon mikä niillä tällä hetkellä on. Omia tulkintojani en yritä salata, enkä jumalalliseksi totuudeksi muuttaa. Vaikka toki yritän kirjoituksellani vaikuttaa sinuun, minulla ei ole pakottavaa tarvetta saada ketään uskomaan tai epäilemään juuri minun laillani. Ilahdun, jos saan perinteisiin ja dogmeihin luutuneita ajatuksia liikkumaan ja asenteita muuttumaan. Riemastun, jos saan kristinuskon perinteestä täysin vieraantuneita kiinnostumaan kertomuksesta, jonka epäsuoran vaikutuksen alla kuitenkin olemme kaikki eläneet.

Koronapääsiäisenä 1020 aloin myös lukea tekstiäni Podcastin muotoon. Niiden pohjalta pidimme pääsäisenä Zoom-keskusteluja pienen ryhmän kanssa. Silloin minulle kerrottiin tekstin vaikuttavan jännittävältä kuunnelmalta. Oudoksuin ensin palautetta, mutta sen jälkeen olen alkanut muokata tekstiäni entistä enemmän siihen suuntaan. Olen luonteeltani ajattelija ja tutkija. Kaikki kirjoitukseni ovat olleet tutkielmia eri aiheista. Nyt tuntuu innostavalta taivuttaa tutkimustyöni Jeesuksen elämästä proosan suuntaan. Elämänkertakertomusten yksityiskohdat saavat merkityksensä kokonaisuuden kautta ja päinvastoin.

Teen tämän rakkaudesta mieheen, johon taas kerran tutustun kuin ensimmäistä kertaa. Tavalla tai toisella olen ollut hänen kanssaan naimisissa koko ikäni. Silti olemme taas kerran uudella tutustumiskierrolla toisiimme. Koska olen koko ajan oppinut ihailemaan ja kunnioittamaan häntä yhä enemmän, haluan tietty esitellä hänet myös sinulle.

Tämän johdannon tein kirjoiteltuani tätä tarinaa yhä vain uusiksi jo yli kymmenen vuotta. Osa Markuksesta on vielä käsittelemättä, kun olen työstänyt vanhoja tekstejä uusiksi. Kutsun sinut osallistumaan tämän tekstin kehittämiseen kommenteillasi.

P.S. Kutsun tätä testamentiksi,
1. koska olen sairastanut syöpää jo yhdeksän vuotta ja hoitoni muuttuvat talven aikana astetta rankaremmiksi. Ennuste on edelleen hyvä, mutta haluan varmistaa, että saan ainakin tämän kirjan valmiiksi voimieni päivinä. 
2. koska uskon, että minun versiollani Jeesuksen elämästä on merkitystä ainakin seuraavaan sukupolveen asti. Jokaisen sukupolven tulisi kertoa tämä tarina itselleen, aikalaisilleen ja jälkeläisilleen.

Podcastluennat löydät täältä: https://anchor.fm/ystvyyden-majatalo

Jos haluat osallistua aiheesta keskusteluun suljetulla foorumilla, voit pyytää jäsenyyttä Facebook ryhmään nimeltä: Anarkristityn testamentti. https://www.facebook.com/groups/725798814832643

Kirjoitustyölläni kerään myös rahaa Ystävyyden Majatalossa tehtävään toipumistyöhön.
Jos kirjoituksistani on ollut sinulle hyötyä voit osoittaa kiitollisuutesi lahjoittamalla satunnaisesti tai säännöllisesti Kohtaaminen ry:n tilille: Osuuspankki: FI81 5410 0220 4035 16
viite: 7773
Poliisihallituksen lupa nro RA/2020/470, koko maassa lukuun ottamatta Ahvenanmaata. Varoja käytetään yhteisöhoidon ohjaajan ja terapeuttisen työn ohjaajan palkkaamiseen sekä kuntouttavan toiminnan aiheuttamiin kustannuksiin.

Avainsanat: , , , , , ,
« »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Sisällysluettelo

 • Viimeisimmät kommentit

  • Jaakko K sanoi 10 tuntia sitten:
   Itse kipuilin tämän uskomisluvan kanssa aikani. Vähitellen tulin siihen tulokseen, että on kyllä ihan absurdi ajatus, että joku ulkoa päin sane... Pettää valtakunnan odottajat
  • Eija Honkala sanoi 15 tuntia sitten:
   Tässäkin mielenkiintoinen näkökulma! Jeesuksen parannusihmeet saattoivat olla Danielin mukaan osaltaan psykofyysisiä. Ihmisen saama myötätunto... …uskonnon riivaamat
  • Eija Honkala sanoi 15 tuntia sitten:
   Kiitos vastauksestasi Daniel! Tekee mieli kysyä hiukan lisää... Jeesuksen tekemä suunnanmuutos oli niin radikaali (rankaisevasta, kostavasta Jum... Pettää valtakunnan odottajat
  • Kyösti Nuttukontio sanoi 2 päivää sitten:
   Uskon,että tulkintasi on oikea. Mikään syy ei oikeuta elämän tuhoamiseen. Jumala on elämän,ei kuoleman Jumala! Vuosituhantiset uskomukset "pyh... Väkivaltainen Jumala
  • Daniel Nylund sanoi 2 päivää sitten:
   Lupa uskoa tietyllä tavalla on mielenkiintoinen kysymys. Olen itse matkallani kohdannut sen monta kertaa ja joskus tietyllä lailla uskominen on tode... Pettää valtakunnan odottajat

Hae teoblogista

Uusimmat artikkelit

 • Mimeettinen tartuntatilasto

  Sivulatauksia sitten 26.1.2009

 • 0242673
 • Lahjoita

  Jos kirjoituksistani on ollut sinulle hyötyä, voit osoittaa kiitollisuutesi lahjoittamalla satunnaisesti tai säännöllisesti Ystävyyden Majatalossa tehtävään toipumistyöhön.

  Kohtaaminen ry:n tilille:
  Osuuspankki: FI81 5410 0220 4035 16
  viite: 7773

  Poliisihallituksen lupa nro RA/2020/470, koko maassa lukuun ottamatta Ahvenanmaata. Varoja käytetään kuntouttavan toiminnan aiheuttamiin kustannuksiin.

  KIITOS.